Pályázat száma – TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00205
Kedvezményezett neve – Japánkert Barátok Köre Egyesület
A projekt címe – Japánkert létrehozása a gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtár kertjében
Megvalósítás helyszíne – Gyula
Támogatási kérelem benyújtásának dátuma – 2019.05.01
Támogatás megítélésének dátuma – 2019.06.25
Megítélt támogatás összege (Ft) – 19 888 200
Támogatási arány (%) – 100
Szerződés hatályba lépésének dátuma – 2020.02.03
Szerződésben megítélt támogatás (Ft) – 19 888 200
Szerződésben elfogadott összktg. (Ft) – 19 888 200
Projekt tervezett kezdése – 2020.03.01
Projekt tervezett befejezése – 2021.07.31
Kifizetett támogatás összege (Ft) – 4 972 050

A Könyvtár kert régóta elhanyagolt és kihasználatlan, nem méltó a „kultúra fellegvárához”! Úgy véljük, hogy egy japánkert az eszmeiségével, esztétikumával ragyogóan illene a környezetbe, ugyanakkor a város turisztikai attrakcióit is bővítené. Megfelelő terv alapján, gondos kivitelezéssel a jelenlegi Könyvtárkertet testi-lelki felüdülést jelentő japánkertté alakítanánk át, mely a belváros egyik gyöngyszeme lehetne. A kertkultúra e példája a rohanó, aktív mindennapokban kikapcsolódást, felüdülést kínál, mindenképpen a rekreációt szolgálja.

Gyula városa mindig is nagy hangsúlyt fektetett a gondozott, virágos városképre. Gyula 2005 óta minden esztendőben nívós díjban részesül a Virágos Magyarországért Környezetszépítő Versenyen, a megmérettetés fődíját két ízben is elnyerte. Véleményünk szerint céljaink megvalósítása során további példát nyújthatunk városunk zöldterületeinek rendbetételéhez, közösségi célú hasznosításához.

Egyesületünk a korábbi években többször tárgyalt Gyula város vezetésével a Könyvtárkert japánkertté való átalakításáról. Évekkel ezelőtt egyesületünk pályázatot nyújtott be a Norvég Alaphoz is ebben a témában, sajnos nem nyertünk.

Tagjainkkal több ízben is megtekintettük a Szentendrén létrejött, és folyamatosan fejlődő Japánkertet, mely Dani Zoltán kertészmérnök tervei alapján készült el. Dani Zoltánt kértük fel a gyulai terv elkészítésére is, aki csapatával a  kivitelezésben is segítségünkre lesz.

A projekt megvalósulása esetén a kert élővé válik, a Városi Könyvtár kisebb kulturális rendezvényeinek is helyet adhat az új közösségi tér. A város lakóinak is egy új, igazi kikapcsolódást adó tere jönne létre.

A Japánkert az idegenforgalom vérkeringésébe is bekapcsolódik, interaktív táblán magyar és angol nyelvű információk lesznek a japán kertkultúráról, magáról a kertről, ill. egyesületünkről. A projekt szervesen kapcsolódik az Élővíz-csatorna rehabilitációjához, így vélhetőleg igen sok látogatót fog vonzani, növelve Gyula város turisztikai attrakcióinak számát.

A fiatalok szempontjából a projekt azért is hasznos, mert megtanítja őket arra, hogy összefogással a civil szféra is tud maradandó és értékes dolgokat alkotni, motorja lehet a haladásnak. Rávilágít arra, hogy az önkéntes tevékenység az egyén és a közösség életében is nagyon fontos.

A projekt előkészítés, részletes kerttervezés, nyilvánosság tájékoztatása után kezdődhet a megvalósítás.

A kert 50×30 méter, téglalap alakú, melyet a Könyvtár épülete két oldalról L-alakban határol, a harmadik oldalon a Gusto vendéglő kerthelysége található, míg az Élővíz-csatorna felé drótkerítés zárja le. A kert a Városház utca felől egy széles szárazkapun keresztül jelenleg is megközelíthető, látogatható napközben.

A területen 12-14 idős fa (főleg platán) található, ezeken kívül kopott fű és néhány ritkás cserje van jelenleg. A Könyvtárkert átalakítása kapcsán néhány fa kivágásra kerül, néhány fa átalakítása fog megtörténni. Talajcserét kell végezni, sok aknafedő és betonrész van, melyeket egyrészt el kell tüntetni, másrészt takarni kell. Az alap koncepció lényege, hogy a kert sarkában lesz egy nagy csobogó, melyből száraz patakok futnak majd az Élővíz csatorna felé. A fehér kavicsok kontrasztját a zöld fű adja majd, a patakok felett kis hidak láthatóak. A patak mederben és a füves részben is kisebb-nagyobb sziklák törik meg a látványt. A kertet szürke kavicsos úton lehet körbejárni, melyet kis bambusz terelők határolnak. Az út mentén néhány pad ad lehetőséget a pihenésre. A kertet határoló lakóház jelenleg csúnya falát bambuszokkal takarjuk, a bambusz egyébként több formában is visszaköszön a kertben. A kertet a szabad oldalain bambusz-kerítés fogja övezni, melynek tövébe íriszek lesznek ültetve. A kivágott fák helyett koros fákat (japán juhar, cseresznye) ültetünk. A kertbe kőlámpások kerülnek, emellett éjszakai világítás is lesz telepítve. A kertet automata öntöző rendszerrel látjuk el, valamint a kert biztonsága miatt térfigyelő kamerákat helyezünk el.A kertet mind a Városház utca felőli szárazkapun keresztül, mind az Élővíz-csatorna partján lévő Dózsa György utca felől meg lehet közelíteni, éjszakára viszont zárva lesz. A főbejáratnál interaktív tábla várja a látogatókat, melyen magyar és angol nyelven lehet tájékozódni a kertről, ill. a japán kertkultúráról, innen lehet elérni az Egyesület honlapját is. A pályázat keretében kell beszerezni a kert fenntartásához szükséges eszközöket is min például fűnyíró, szegélynyíró, lombfúvó, gereblyék, stb.

A japánkert megvalósulásával egy 1500 m2-s park jön létre, mely egyszerre szolgálja a lelki elmélyülést, a kikapcsolódást, a város idegenforgalmi nevezetességeként pedig tovább növeli Gyula város látogatottságát. A multimédiás eszközök segítségével népszerűsíti a keleti, ezen belül a japán kertkultúrát.

A kert tervezésekor fontos szempont volt, hogy viszonylag könnyen fenntartható, gondozható kert jöjjön létre. Így a Könyvtár karbantartóit, a város szakembereit is időnként igénybe véve, a jelenlegi helyzet szerint az Egyesületünk gondnokságot vállal a kert felett. Jelenleg 32 tagunk van, egy- egy akciónk kapcsán viszont családtagokkal, önkéntes segítőkkel együtt akár 60 főt is tudunk mozgósítani. Tagjaink között vannak kertészeti szakemberek és lelkes amatőr kertbarátok egyaránt. A közös munka és felelősség még jobban összekovácsolja egyesületünk tagjait.

Legutóbbi bejegyzések


Warning: implode(): Invalid arguments passed in /home/japaehu1/public_html/wp-content/plugins/facebook-pagelike-widget/fb_class.php on line 42
Facebook Pagelike Widget